Menu

De store og de største

Der findes et hav af ro-konkurrencer og regattaer på verdensplan, og her kigger vi på de største og de store på både dansk og internationalt niveau.

OL

Roning er ikke den sport, der får allermest opmærksomhed i medierne. Konkurrencen fra fodbold, tennis og mange andre af de “store” er hård, når tv-stationer og aviser skal prioritere hvilke sportsgrene de skal dække. Men for den internationale roelite er det juleaften hvert fjerde år, når der er OL på programmet. Her er der uanede mængder af opmærksomhed, og når roerne samtidig har en chance for at blive historiske nationalhelte, er OL det ubetinget største i roernes kalender. Mange roere planlægger og træner i flere år udelukkende med fokus på at toppe til OL.

Roning har været på det moderne olympiske program siden 1900 (det var faktisk også med i 1896 i Athen, men konkurrencerne blev aflyst på grund af dårligt vejr), og i 1996 blev der for første gang åbnet op for at letvægtsklasserne også kunne være med i kampen om de olympiske medaljer. Den beslutning har Danmark nydt godt af i kraft af “guldfirerens” fantastiske præstationer, som har udmøntet sig i seks medaljer siden da.

Ved de seneste Olympiske Lege i Rio de Janeiro i 2016 var der følgende klasser på programmet:

Mænd:

Singlesculler

Dobbeltsculler

Dobbeltfirer

Toer uden styrmand

Firer uden styrmand

Otter

Letvægs-dobbeltsculler

Letvægts-firer

Kvinder:

Singlesculler

Dobbeltsculler

Dobbeltfirer

Toer uden styrmand

Otter

Letvægts-dobbeltsculler

For at udligne antallet af både i kvindernes og mændenes konkurrencer blev det i 2017 besluttet, at mændendes letvægtsfirer udgår af OL-programmet til fordel for kvindernes firer uden styrmand. Og dermed kan Danmark altså ikke fortsætte de stolte traditioner med mændenes letvægtsfirer, når legene næste gang finder sted i Tokyo. Danmark indtager pt. en flot 11. plads på alletiders medaljestatistik i de olympiske rokonkurrencer.

VM

Når der ikke er OL på programmet er VM det absolutte højdepunkt i ro-kalenderen. VM blev første afviklet i 1962 i Luzern i Schweiz.

I dag varer mesterskaberne en uge med deltagelse af 22 bådklasser – bortset fra olympiske år, hvor det kun er de 14 ikke-olympiske klasser, der er med til VM. OL-klasserne fokuserer i de år udelukkende på de Olympiske Lege.

VM har to gange været forbi Danmark. Første gang i 1978, hvor letvægtskonkurrencerne blev afviklet på Bagsværd Sø. Det var også Bagsværd Sø, der i 1987 var vært for verdensmesterskaberne.

World Cup

I løbet af året afvikles der også en række World Cup-afdelinger, hvor verdenseliten er samlet. Her er målet for roerne at komme i A-finalen, og for dansk roning var årets anden World Cup-afdeling i Beograd en stor succes, da holdet – trods lave forventninger – klarede sig videre til fire A-finaler.

Cambridge vs Oxford

En af rosportens helt store klassiske ro-konkurrencer er dysten mellem de bedste roere fra universiteterne i Cambridge og Oxford. Her kæmper otte roere fra hvert universitet – både hos kvinder og mænd – på Themsen i London om at vinde det prestigefyldte 6,8 kilometer lange ræs, som følges tæt af den sportsglade britiske befolkning. Til dato har Cambridge vundet 83 løb, Oxford har sejret i 80, mens der i et tilfælde har været dødt løb.

Henley-regattaen

Et af de øvrige store højdepunkterer Henley-regattaen i England, hvor der i løbet af konkurrenceugen afvikles 200 forskellige løb i forskellige klasser. Henley Royal Regatta har været afviklet siden 1839 og tiltrækker masser af kendisser og sågar også royale tilskuere.